joi, 21 iulie 2011

Zile de Sarbatoare


In mod traditional, muncitorii, din domeniul public sau privat, au dreptul la o zi libera platita. In ultimii ani aceasta traditie s-a schimbat oarecum, astfel ca firmele deschise in zilele de sarbatoare legala le pot cere angajatilor sa lucreze, fiind platiti in acest caz cu inca jumatate de norma in plus sau chiar plata dubla. Din pacate, acest sistem de plata s-a redus sau chiar a fost eliminat la multe locuri de munca.
Daca o zi de sarbatoare publica cade de obicei la sfarsitul saptamanii, mai exista zile de sarbatoare care se nimeresc, sa spunem, intr-o zi de luni, care se datoreaza unor hotarari ale municipalitatii orasului, zonei, respective. In acest caz ea este considerata o zi de concediu legal si platita ca atare (Melbourne Cup Day).
Ziua nationala a Australiei se sarbatoreste pe 26 ianuarie in toate statele si teritoriile, aceasta fiind ziua in care s-a stabilit prima asezare engleza, la Port Jackson, de catre capitanul Arthur Phillip in 1788. Este ziua in care intalnim cele mai bogate si variate mancaruri din fructe de mare, salate, stropite cu bere din belsug. In aceasta zi, primul-ministru, anunta castigatorul trofeului "Australianul anului".
Alte zile de sarbatoare mai sunt: Anul Nou, Ziua Muncii, Ziua Reginei, Craciunul, Pastele, Ziua ANZAC - acronimul de la Australian and New Zealand Army Corps.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu